Close Menu

Scooter kickstart smeren

22 oktober 2018

Als je scooter niet meer elektrisch start is er natuurlijk niks aan de hand. Gewoon aankicken voor een kickstart en je kunt zo weer wegrijden. Maar… wat moet je doen als je kickstart blijft hangen en je de scooter dus niet gestart krijgt?! In de meeste gevallen zit het probleem bij een ongesmeerd kickstartrondsel. Waar zit dat ding en wat moet je smeren? Dat is precies wat wij  je nu gaan uitleggen!
 

Een gesmeerde scooter

Het smeren van de kickstart is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je nodig hebt is een likje vet en de juiste werkwijze. Je moet even weten wat je moet smeren, want als alles goed gesmeerd is, dan loopt de scooter weer… gesmeerd! Blijf dus niet trappen op het kickstartpedaal, want straks trap je ‘m stuk of gaat het kickstartmechanisme kapot. Dat wil je niet hebben, want dan ga je onnodige kosten maken. Gewoon een likje vet erover dus.
 

Hoe kom je bij het kickstartmechanisme?

Om bij het kickstartmechanisme te komen, moet je eerst een aantal dingen loshalen. Verwijder het luchtfilter, de schroefjes en de carterkap. Bij het losmaken van die laatste kun je het pedaal intrappen, zodat deze loskomt. Doet ‘ie dat niet? Wrik ‘m dan los met een schroevendraaier. In die kap zitten een carterkaplagertje, een kickstartas en het belangrijkste onderdeel: het kickstartrondsel. Weet je niet hoe dat alles er precies uitziet? Bekijk de video voor meer informatie.

 

Wat moet je smeren?

Het rondsel van de kickstart gaat snel vastzitten, en daarom moet deze om de zoveel tijd gesmeerd worden. Daarnaast is het heel belangrijk dat de tanden nog heel zijn. De onderdelen die gesmeerd moeten worden zijn het staafje aan de bovenkant en het veertje dat in het mechanisme zit. Als die onderdelen goed ingevet zijn, zou de kickstart van de scooter het gewoon weer moeten doen.
 

Hoe smeer je de kickstart?

Goed, we weten nu wát we moeten smeren maar nog niet hóé. Het smeren doen wij gewoon met blauw lagervet. Daarmee kun je ook zo’n tandwiel prima smeren. Het mechanisme hoeft trouwens niet per se schoon te zijn, als het maar goed gesmeerd is. Je pakt dus een kwast (of je vinger, als je houdt van vet aan je handen) en smeert het staafje aan de bovenkant in met een dikke laag vet. De tandjes hoeven niet gesmeerd te worden, dat heeft geen nut. Wat wel belangrijk is, is om vet te smeren tussen het veertje. Als je dat gedaan hebt, kun je de carterkap weer terugzetten en zul je zien dat het pedaal weer soepel werkt. De kickstart doet het weer, en jij kunt gewoon rijden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over of je scooter zo nog wel start. En nu snel starten en wegwezen jij!

Bestel direct online
Webshop