Close Menu

Vespa koplamp vervangen

29 oktober 2018

Nu het weer vroeger donker wordt ’s avonds, is het nog belangrijker dat de lichten op je scooter goed werken. Zul je net zien: jouw koplamp gaat kapot. Met een beetje pech krijg je nog een boete van de politie ook! Geen paniek, je kunt dit rampscenario voorkomen. Benieuwd hoe je de koplamp van je scooter vervangt? Lees dan snel verder!

 

Verwijder de oude koplamp

Om bij de achterkant van de lamp te komen, moet je eerst het windscherm en de spiegels demonteren. Schroef ze los met een steeksleutel 17. Pak vervolgens een kruiskopschroevendraaier voor de drie schroefjes van de stuurkap. Die schroefjes zitten naast beide handvaten van het stuur en onder de koplamp. Als je de stuurkap eraf hebt gehaald, kun je bij de achterkant van de koplamp. In die lampunit zie je drie stekkertjes. Deze moet je lostrekken en vervolgens kun je de rubberen dop verwijderen die eronder zit. Voordat je bij de lamp kunt komen, zie je dat je weg versperd wordt door een ijzerdraadje. Klik de ijzerdraad los en verwijder de oude lamp. Simpel toch? Wil je zien hoe dit alles moet? Bekijk dan de video!

 

 

Monteer de nieuwe koplamp

Het is tijd om de nieuwe lamp erin te zetten! Til het kliksysteem omhoog en zet de nieuwe lamp erin. Zorg ervoor dat je het glas van de lamp ondertussen niet aanraakt. Heb je er wel met je tengels aangezeten? Maak ‘m dan eerst even schoon. Als de lamp goed zit, zet je het kliksysteem weer vast en kun je het geheel afdekken met de rubberen dop. Alles wat je nu nog hoeft te doen, is het terugzetten van de stekkers: monteer zwart op zwart, bruin op bruin en paars op paars.

 

Vervang de wedgelamp

De grote lamp in het midden is nu vervangen, maar onderin de hoek zit nog een wedgelamp. Die lamp zit naast de stekkers die je net hebt gemonteerd. Om die te vervangen trek je aan de bedrading, maak het lampje los en vervang met een nieuwe wedgelamp. Er is een plus en een min-kant, dus als het licht niet brandt, moet je waarschijnlijk de lamp even omdraaien. Nu is de koplamp helemaal gemonteerd! Controleer eerst even of de lampen het doen, voordat je alles weer monteert. Zit alles goed aangesloten? Klik de kap weer terug en monteer de drie schroefjes. Zet vervolgens de spiegels en het windscherm weer terug.

 

En zo doe je dat! Geen boetes meer voor jou. Je kunt gewoon lekker langs de politie rijden, want jouw licht is tiptop in orde! Heb jij weleens een bekeuring gekregen omdat je geen licht op je scooter had? Laat het achter in de comments!

Bestel direct online
Webshop