Close Menu

Experiment: scooter rijden zonder uitlaat

19 november 2018

Ben jij benieuwd wat er gebeurt als je op een scooter rijdt zonder uitlaat? Kun je überhaupt rijden zonder uitlaat? Hoe klinkt een opgevoerde scooter zonder uitlaat en kun je er dan nog op rijden? Twee jaar geleden deden wij een experiment om antwoord te geven op precies die vragen. We hebben vier scooters getest en we geven antwoord op de vraag: welke klinkt het hardst?

 

2-takt Vespa snorfiets

De eerste scooter die we hebben getest was een 2-takt snorfiets. We hebben de uitlaat gedemonteerd en toen die eraf was, was het tijd om de scooter te starten… Dat klinkt hard! Niet normaal, daar kan je echt niet op rijden zonder gehoorbescherming. Je voelt de trilling door je hele hiel heen.

 

4-takt Vespa snorfiets

Bij het starten klonk ook deze scooter heel erg hard. De vraag is natuurlijk: klinkt deze harder of zachter dan de 2-takt? Het was moeilijk te bepalen, want het klonk heel hard, maar waarschijnlijk wel iets zachter dan de vorige.

 

4-takt 80cc snorfiets

De derde scooter waar we de uitlaat van demonteerden, was die van Esta. Ook hierbij stelden we onszelf de vraag: klinkt deze harder of zachter dan de vorige twee? Het antwoord is JA. Deze klinkt écht heel erg hard. Absoluut harder dan de andere twee. Stationair klinkt ‘ie waarschijnlijk wel bijna even hard als de 50 cc’tjes.

 

Thunder Zip 70cc

Last but not least hebben we het roze Zippie van ome Joey zelf. Zou deze de vorige scooters overtreffen? Die klonken echt heel erg hard... We haalden de uitlaat eraf en startten de scooter. Spannend! Welke zou het hardst klinken? *tromgeroffel* De roze Zip klinkt absoluut het hardst zonder uitlaat! Het is echt niet normaal hoeveel lawaai dat ding maakt. Het Zippie heeft wel veel vermogen verloren, maar een wheelie erop trekken was nog wel mogelijk.

 

 

De uitkomst

Dus daar heb je de uitslag: je kunt op een scooter rijden zonder uitlaat en dat klinkt heel erg hard. De scooter die het hardst klonk, was de Thunder Zip. Over het algemeen geldt dat een 4-takt het beter doet zonder uitlaat dan een 2-takt, maar dat was natuurlijk te verwachten. Rijden zonder uitlaat is trouwens zeker niet aan te raden: het is slecht voor je scooter, het geeft onnodig veel lawaai en overlast en je kunt er ook nog voor beboet worden. Niet doen dus! Wat vond jij van het experiment? Laat het achter in de comments!

Bestel direct online
Webshop