Close Menu

Scooter praktijkexamen: Met deze tips slaag je sowieso voor Rijbewijs AM

15 januari 2019

In de garage staat ‘ie al klaar: jouw eigen scooter. Zelf uitgekozen en met liefde naar huis gebracht. Iedere dag kijk je even hoe hij erbij staat. De scooter is klaar om een stukje te rijden, dat weet je. Het enige wat je tegenhoudt is… je rijbewijs. Of eigenlijk het tekort aan een rijbewijs. Je moet dus nog even op examen bij het CBR. Natuurlijk wil je het liefst in één keer slagen en daarvoor hebben wij een aantal tips opgesteld!

Hoe gaat een examen?

Als je op een scooter wilt rijden, moet je rijbewijs AM halen. Die behaal je door te slagen voor het ‘Praktijkexamen bromfiets’. Na genoeg lessen te hebben gevolgd, kun je een examen aanvragen bij het CBR. Wanneer de dag van het examen is aangebroken, is het belangrijk dat je de officiële uitnodiging en je geldige identiteitsbewijs meeneemt. Zonder deze documenten mag je geen examen doen, heel belangrijk dus! De examinator controleert de papieren en als alles goed is gekeurd, krijg je een ontvanger. Daarmee geeft de examinator je aanwijzingen tijdens de rit. Deze duurt ongeveer een halfuurtje, waarna je te horen krijgt of je geslaagd bent. Meer weten over je examen? Bekijk de site van het CBR.

 

Tip 1: Kijken en zien

Voor je examinator is het belangrijk om te weten of jij je veilig door het verkeer kan manoeuvreren. Daarbij is het belangrijk dat je goed om je heen kijkt, zodat je een totaalbeeld van de situatie krijgt. Zorg dus dat de examinator (die achter je rijdt) ziet dat je goed kijkt. Dit hoeft echt niet super overdreven, want dan loop je het gevaar dat je wel kijkt, maar niet goed ziet wat er om je heen gebeurt.  

Tip 2: Let op je plaats op de weg

Ook dit heeft te maken met de verkeersveiligheid. Rijd niet te dicht langs obstakels en andere verkeersdeelnemers, zodat je niemand hindert. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed voorsorteert als je wilt afslaan.

Tip 3: De juiste snelheid

Het is belangrijk dat je vlot doorrijdt tijdens je examen, omdat de examinator anders kan denken dat je niet zelfverzekerd genoeg rijdt. Pas wel je snelheid aan op de situatie. Bij complexe situaties, zoals smalle straatjes of obstakels op de weg is het belangrijk dat je snelheid afneemt. Dit geldt ook voor afslaan, ga niet te hard door de bocht! Wees daarnaast ook niet bang om anderen in te halen, maar doe dit wel veilig.

 

Dat waren onze tips! Het belangrijkste is dus dat je veilig en zelfverzekerd rijdt. Het is spannend maar probeer je hoofd koel te houden en blijf gefocust. En als je eenmaal je rijbewijs hebt, dan zwaai je toch wel even als je langs onze werkplaats scheurt?

Heb je iets aan deze tips gehad of heb je zelf nog een handige tip die anderen kan helpen bij het praktijkexamen? Laat het achter in de comments!

Scooter praktijkexamen: Met deze tips slaag je sowieso voor Rijbewijs AM
Bestel direct online
Webshop