Close Menu

Scooter Begrenzer Monteren Voor Dummies

Een scooter begrenzer is eigenlijk onmisbaar bij een opgevoerde scooter. Een goede draadloze begrenzer voorkomt namelijk de nodige rollerbank boetes. De afgelopen jaren heb ik veel video’s over dit onderwerp gemaakt. Toch ontvang ik bijna dagelijks vragen rondom de werking en installatie van de zogehete CDI begrenzer. Daarom probeer ik al jullie vraagstukken te beantwoorden in deze complete gids voor het gebruik van scooter begrenzers.

 


WERKING VAN DE BEGRENZER


 

Wat is een begrenzer?

Een begrenzer is de makkelijke naam voor een snelheidsbegrenzer. Je raadt het al, een begrenzer beperkt de snelheid van je scooter op de momenten dat jij dat wil. Dit komt van pas wanneer je opgevoerde scooter harder dan toegestaan rijdt. Je kan de begrenzer inschakelen zodra je politie ziet. Op die manier haal je netjes de maximaal toegestane snelheid op de rollerbank.

 

Hoe werkt een snelheidsbegrenzer?

De begrenzer heeft invloed op de werking van de CDI. CDI staat voor Capacitor Discharge Ignition en deze zorgt voor de elektronische ontsteking in jouw scooter. De CDI zorgt voor een X aantal vonkjes per minuut, die uiteindelijk de snelheid van jouw scooter bepalen. Een CDI met begrenzer maakt het mogelijk om het aantal vonkjes te beperken. Op die manier kun je zorgeloos van je opgevoerde scooter genieten

 

Waar zit de CDI in mijn scooter?

Tot nu toe klinkt het misschien ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk gelukkig mee. Ik verkoop namelijk een kant en klare CDI met begrenzer, zodat je niet hoeft te rommelen met de originele CDI. Je vervangt de originele CDI namelijk door de begrensde CDI. Maar waar zit de CDI in mijn scooter? Als je de bougiekabel een centimeter of 30 volgt, kom je vanzelf bij je CDI uit. Bij vespa zit hij onder de helmbak, verstopt aan de linkerzijde.

 

2 takt of 4 takt begrenzer nodig?

Ga jij een begrenzer kopen? Controleer dan goed of je op een 2 takt of 4 taks scooter rijdt. Een 2 takt begrenzer werkt namelijk uitsluitend op 2 takt modellen. Ben jij in het bezit van een 4 takt scooter? Dan kies je vanzelfsprekend voor een CDI begrenzer voor 4 takt scooters.

 

 

 


VERSCHILLENDE SOORTEN BEGRENZERS


 

De Euro begrenzer

Het begon ooit allemaal met de euro begrenzer. Dit was een eenvoudige begrenzer die slechts 25 euro kostte. De euro begrenzer kon je bedienen met een jack plug, die je waarschijnlijk kent van het uiteinde van je oortjes of koptelefoon. Met de plug aanwezig rijdt de scooter snel. Door de plug te verwijderen wordt de CDI Begrenzer ingeschakeld en rijd de scooter een nette snelheid. De euro begrenzer monteren was een technisch klusje. De jackplug moet je namelijk ergens onopvallend en binnen handbereik monteren. Helaas wordt dit type begrenzer vaak door de politie ontdekt doordat er vreemde kabels naar de verstopte plug lopen. Dat is ook de reden dat ik ben gestopt met het monteren van de euro begrenzer.

 

Standaard CDI begrenzer

Gelukkig verkoop ik nu ook gewoon een CDI met ingebouwde begrenzer. Deze kan je eenvoudig monteren en ziet er netjes uit. Er hoeft niet met de originele CDI gerommeld te worden en er lopen geen vreemde kabels door de scooter. Ik verkoop 4 takt begrenzers voor Vespa, Piaggio en Derbi. De 2 takt begrenzer heb ik helaas nog niet. Ook voor de Sym mio en Sym fiddle hebben ik geschikte begrenzers. 

 

Begrenzer met afstandsbediening

Een begrenzer is pas een goede begrenzer als de politie hem niet ontdekt. Daarom is het noodzaak om de CDI begrenzer zo clean mogelijk te monteren. Om vreemde kabels te voorkomen kies ik voor een begrenzer met afstandsbediening. Deze draadloze begrenzer kan je eenvoudig inschakelen met behulp van een kleine afstandsbediening. Een CDI begrenzer met afstandsbediening is verkrijgbaar vanaf 125 euro. De politie kent deze begrenzers ook, dus hang de begrenzer afstandsbediening niet aan je sleutelbos.

 


SNELHEIDBEGRENZERS PER MERK


 

Ik lever een kant en klaar scooter begrenzer voor een aantal populaire modellen. Hier onder zie je de verschillende CDI begrenzers per merk en type. De Vespa / Piaggio / Derbi begrenzers passen op diverse modellen. Klik door naar de productpagina voor meer informatie over specifieke modellen en uitvoeringen. 

 

Begrenzer voor Vespa / Piaggio / Zip / Derbi

4 takt 4 kleps begrenzer I € 167,98
4 takt 2 kleps begrenzer I € 199,00
4 takt 2 kleps begrenzerKit I € 239,00
4 takt 3V IGET begrenzer | € 299,00
4 takt 3V IGET begrenzerKit | € 379,00

 

Begrenzer voor Sym modellen

Sym Mio begrenzer I € 124,50
Fiddle 2 begrenzer I € 124,50
Sym Mio begrenzerKit I € 209,00

 

Begrenzer voor Kymco

People S begrenzer I € 124,50

 

BEKIJK ALLE BEGRENZERS IN DE WEBSHOP

 


BEGRENZER OP SCOOTER MONTEREN


 

1. De originele CDI demonteren

Deze instructies zijn gebasseerd op een Vespa / Piaggio model. Voor andere scootermerken kan de instructie afwijken. Open als eerste de buddyseat en verwijder de helmbak. Als het goed is zie je nu de originele CDI zitten. Kan je hem niet direct vinden? Volg dan de bougiekabel totdat je bij de CDI uitkomt. Maak eventueel een foto van de oorspronkelijke situatie. Zo weet je in stap 4 zeker dat je de CDI juist monteert. De CDI zit met 2 bouten vast aan het frame. Draai de bouten los zodat de CDI loshangt. Maak ook de dikke bougiekabel en de brede (vaak gekleurde) CDI kabel los. Nu kan je het geheel verwijderen.

 

2. Originele kabels opnieuw aansluiten

De originele bougiekabel kan je gewoon blijven gebruiken in combinatie met de begrensde CDI. Draai de bougiekabel van de originele CDI af en bevestig deze krachtig maar voorzichtig op de nieuwe CDI. 

 

3. Begrensde CDI bevestigen op frame

De begrensde CDI monteer je weer op dezelfde wijze terug op het frame. Bekijk indien nodig de foto van de oorspronkelijke situatie. Een verkeerd gemonteerde CDI wekt namelijk argwaan bij oom agent. Controleer met een testrit of de begrenzer met afstandsbediening werkt. Klik al rijdend een aantal keer rustig op de afstandsbediening en kijk of je verschil in toeren of snelheid ervaart. 

 

4. Begrenzer afstellen op maximum snelheid

De begrenzer moet je zelf nog afstellen op de juiste snelheid. De begrenzer kan je afstellen met behulp van een klein draaischroefje waarmee je de maximum snelheid kan bepalen. Zet het schroefje om te beginnen ongeveer in de middelste positie. Bepaal tijdens een testrit of je scooter harder of zachter dan de maximum snelheid rijdt. Let op want het schroefje werkt EXTREEM nauwkeurig. Met een paar keer testen kom je vanzelf tot de juiste positie. 

 

6. Nieuwe rollen voor maximale snelheid

Met de nieuwe CDI gaat je scooter motorisch anders functioneren. Daarom is het belangrijk om ook de rollentjes aan te passen. Anders haal je waarschijnlijk niet het optimale uit je begrenzer. Doe eerst onderzoek naar welke rolletjes voor de beste prestaties bij jouw scooter zorgen. Verwijder de carterkap en haal de krukas los. Dan komt de vario los, waar we de rollen in monteren. Verwijder ook direct de varioring, die is niet meer nodig. 

 

 

 

 


BEGRENZERS EN DE POLITIE


 

Begrenzer op de rollerbank

De meeste scooterrijders zijn wel eens op de rollerbank beland. Meestal wordt je eerst opgepikt door een motoragent. Dan heb je vervolgens dus nog even de tijd om de CDI begrenzer te activeren. Zorg dus dat je de begrenzer afstandsbediening ALTIJD binnen handbereik heb. Zo kun je met een gerust hart de scooter op de rollerbank. Let op want feit blijft helaas wel dat een begrenzer verboden is. De politie mag bij een aanhouding of rollerbank controle het framenummer van jouw scooter controleren. Vaak zit dat framenummer onder de helmbak. Let er dus op dat de begrenzer daar netjes gemonteerd is. Als een agent argwaan krijgt gaan ze verderzoeken en stuiten ze vanzelf op de begrenzer of de afstandsbediening. Hang de afstandsbediening NOOIT aan je sleutelbos. 

 

Snelheidsboetes op de rollerbank

Rijdt jouw scooter harder dan de maximum snelheid op de rollerbank, dan krijg je sowieso een boete en eventueel een WOK-status. Het bedrag van de boete is afhankelijk van het type scooter (snor of brom)  en de gemeten kilometers. Onderstaand een overzicht van de snelheidsboetes: 

 

Snorfietsen (25 kilometer per uur) 

1 tot 10 kilometer te hard  =  € 60
11 tot 15 kilometer te hard  =  € 120
15+ kilometer te hard = €250

Het openbaar ministerie handteert een marge van 4 kilometer per uur. 
Je snorfiets 'mag' dus eigenlijk 29 kilometer per uur rijden.

 

 

Bromfietsen (45 kilometer per uur)

1 tot 10 kilometer te hard  =  € 60
11 tot 15 kilometer te hard  =  € 120
15+ kilometer te hard = €250

Het openbaar ministerie handteert een marge van 5 kilometer per uur. 
Je snorfiets 'mag' dus eigenlijk 50 kilometer per uur rijden.

 

 

Begrenzer ontdekt, wat nu?

Stel de begrenzer wordt ontdekt, wat zijn dan de gevolgen? Helaas is een begrenzer illegaal in Nederland. Je krijgt dus waarschijnlijk een boete voor zowel de snelheid als de in beslag genomen begrenzer. Je scooter wordt als onveilig gezien en krijgt een WOK-status (wacht op keuring). Rijden met een WOK-status is strikt verboden dus je moet dus verder met de benenwagen. Vervolgens moet je scooter naar het RDW voor een herkeuring. Het RDW keurt je scooter op de maximum snelheid én alle andere veiligheidseisen. Als je scooter niet 100% in orde is, is de kans op extra kosten dus aanwezig. 

 

Gebruik de draadloze begrenzer taktisch

Persoonlijk ken ik veel verhalen van mensen die betrapt werden met een draadloze begrenzer. Vaak komt dat doordat mensen daarvoor al betrapt zijn op een te hoge snelheid. Het is niet geloofwaardig als jij met je vespa met 45 kilometer per uur langs komt rijden en daarna netjes 25 op de rollerbank rijdt. Gebruik de begrenzer daarom altijd taktisch. Schakel de begrenzer alleen in als de politie nog geen weet van de werkelijke topsnelheid heeft. Weten zij wel dat je scooter opgevoerd is? Neem dan je verlies en accepteer de snelheidsboete gewoon. Dat bespaart je een WOK status. 

 

 


BEGRENZER MONTEREN MET GARANTIES


 

Wil jij een begrenzer op jouw scooter maar ben je niet zo handig of wil je mijn persoonlijke garantie doet je scooter werkt? Koop dan je draadloze begrenzer bij mij en laat mij hem direct monteren door mij persoonlijk. Alleen dan kan ik je garanderen dat alles 100% zonder problemen functioneert. Ga niet niet zelf lopen pielen, want een verkeerd gemonteerde CDI begrenzer doet je scooter geen goed. En bedenk goed dat een opgevoerde scooter niet meer onder de garantie van de betreffende scooterzaak valt. Neem contact op voor een afspraak op korte termijn. 

 

Bestel direct online
Webshop